free website templates

Op 12 maart 1886 werd mijn opa Gerardus (Gert) Heveling geboren in het Achterhoekse plaatsje Etten. Omstreeks 1910, toen woonachtig te Dinxperlo, is hij begonnen met fotografie. Iets bijzonders in die tijd! Hij gebruikte hiervoor een houten zgn. valplatencamera. Hiermee werden glazen negatieven van 9 x 12 centimeter belicht. In oktober 1926 verhuisde het gezin naar Gaanderen, alwaar hij bij ijzergieterij Vulcaansoord is gaan werken als modelmaker.
In zijn huis aan de Rijksweg heeft hij menig uurtje doorgebracht in een geïmproviseerde donkere kamer in de kelder. Een petroleumlamp met rood glas diende als verlichting en de foto's werden belicht door de verduistering van het kelderraam even te verwijderen.
Hij heeft tot midden jaren dertig voornamelijk portretten en enkele straatgezichten gefotografeerd. In 1969 is opa Gert op 83 jarige leeftijd overleden.
Alle negatieven (179 stuks) en de camera zijn in goede staat bewaard gebleven. Van origine zijn er alleen contactafdrukken van gemaakt, Dus kleine foto's van 9 x 12 centimeter. Dankzij de digitale technieken was het goed mogelijk alle negatieven te scannen, bewerken en er vergrotingen van af te laten afdrukken.